Chór Akademicki studentów Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego - Tomaszewski, Patryk (Muzyka, 2016)
Celem niniejszego komunikatu jest przedstawienie działalności Akademickiego Chóru Studenckiego Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie, ze szczególnym uwzględnieniem jego rozwoju i trudności, z jakimi borykał się w latach 1924-1938. Tekst dostarcza więcej szczegółów dotyczących chóru, odnalezionych głównie w archiwach niedostępnych dla Marii Ankudowicz-Bieńkowskiej, autorki monografii Polskie życie muzyczne w Wilnie lat II Rzeczypospolitej, wydanej w Olsztynie w 1997 r., oraz artykułu Środowisko muzyczne USB, w: Wilno i świat. Dzieje środowiska intelektualnego, t. II (Białystok 2002). Przez cały okres swojego istnienia Akademicki Chór Studencki Uniwersytetu Stefana Batorego borykał się z malejącą liczbą członków i trudnościami finansowymi, spowodowanymi utratą kontaktu z chórem przez niektórych śpiewaków po ukończeniu studiów. Niemniej jednak, pomimo stosunkowo skromnego potencjału, chór występował podczas najważniejszych wydarzeń w roku akademickim.