Tomasz Tarnawczyk: Optymistyczna i monumentalna. Symfonia w muzyce polskiego socrealizmu. Łódź 2013 - Bolesławska-Lewandowska, Beata (Muzyka, 2016)
Recenzja książki: Tomasz Tarnawczyk, Optymistyczna i monumentalna. Symfonia w muzyce polskiego socrealizmu