Pieśń do Matki Boskiej w Podkamieniu „Najświętsza niebios i ziemi królowa” Stanisława Ledóchowskiego w druku „Inscriptiones Sancti Montis Sacratissimi Rosarii” (Lwów 1724) - Shkurgan, Oksana (Muzyka, 2017)
Zachowane w polskich zbiorach dwa egzemplarze druku Inscriptiones Sancti Montis Sacratissimi Rosarii (Lwów 1724) pozwoliły potwierdzić autorstwo Stanisława Ledóchowskiego herbu Szaława (ok. 1666-1725), marszałka generalnego konfederacji tarnogrodzkiej, wojewody wołyńskiego (od 26 marca 1724 r.), w odniesieniu do pieśni poświęconej Matce Boskiej Podkamienieckiej, zatytułowanej Najświętsza niebios i ziemi królowa. Tekst (składający się z 11 zwrotek), zachowany w źródle drukowanym we Lwowie, miał być śpiewany na melodię pieśni maryjnej Bądź pozdrowiona Panienko Marya. Ćwierć wieku później tekst omawianej tu pieśni, dedykowanej Najświętszej Maryi Pannie z Podkamienia, ukazał się anonimowo w edycji zatytułowanej Pieśni o Nayświętszey Maryi Pannie (Lwów 1752). W edycji tej jedną z sześciu pieśni wykonanych na cześć figury NMP w Podkamieniu, koronowanej w tamtejszym klasztorze dominikanów 15 sierpnia 1727 r., była także Pieśń XXX anonimowego autorstwa, przypisywana w literaturze przedmiotu Ledóchowskiemu. Problem autorstwa tej ukraińskiej pieśni wymaga dalszych badań.