Z korespondencji Romana Statkowskiego: postscriptum (listy do Ludwiki Trębickiej z lat 1919–1925) - Zieziula, Grzegorz (Muzyka, 2016)
Publikacja obejmuje wstęp naukowy i edycję źródłową trzynastu listów Romana Statkowskiego (1859–1925), polskiego kompozytora, w l. 1904–25 profesora konserwatorium muzycznego w Warszawie, do jego uczennicy Ludwiki Trębickiej (1889–1977). Oryginały tych listów, pochodzących z l. 1919–25, wchodzą w skład zbioru materiałów biograficznych dotyczących Statkowskiego przechowywanych w Bibliotece, Muzeum i Archiwum Warszawskiego Towarzystwa Muzycznego (PL-Wtm- D 127/1–17). Prezentowana korespondencja rzuca światło na relacje Statkowskiego z uczniami oraz ostatnie lata jego biografii, kiedy podupadał na zdrowiu oraz borykał się z różnymi problemami, m.in. z wypaleniem zawodowym i artystycznym oraz z kłopotami finansowymi.