„Missa Scaramella”: Drugie życie niekompletnej mszy Obrechta. - Berentsen, Niels (Muzyka, 2025)
Niekompletna Missa Scaramella Jacoba Obrechta przetrwała jako unikat w dwóch księgach głosowych – altus i bassus – przechowywanych w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie. Niedawno opublikowana została jej rekonstrukcja autorstwa Fabrice’a Fitcha, przygotowana we współpracy z Philippem Wellerem i Paulem Kolbem. Celem niniejszej recenzji jest krytyczna weryfikacja wyników tej rekonstrukcji poprzez analizę twierdzeń dotyczących oryginalnego zapisu cantus firmus (Scaramella va alla guerra) oraz porównanie edycji z alternatywną, niezależnie opracowaną wersją Missa Scaramella autorstwa Marca Busnela.