Wernakularne kontrafaktury w Leuven Chansonnier? „Helas” Carona i anonimowe „Aime qui vouldra” - O’Sullivan, Ryan (Muzyka, 2025)
Badania nad chanson często odnoszą się z rezerwą do przekazów kontrafaktur w piętnastowiecznych źródłach włoskich i środkowoeuropejskich, podczas gdy rękopisy z Francji i Niderlandów cieszą się większym prestiżem – ich teksty uznaje się bowiem za autentyczne. Staram się zakwestionować tę nierównowagę, stosując analizę krytyczną – zwykle zarezerwowaną dla źródeł peryferyjnych – do Leuven Chansonnier, źródła uchodzącego za centralne. Choć wszystkie zawarte w nim teksty chansons na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie autentycznych, dowodzę, że dwa z nich – Helas que pourra devenir Firminusa Carona oraz anonimowe Aime qui vouldra – to najprawdopodobniej kontrafaktury.