Tradycja melodii i tropów „Benedicamus Domino” na południu Europy Środkowej - Louviot, Manon (Muzyka, 2026)
Artykuł analizuje po raz pierwszy melodyczną sieć 456 jednogłosowych kopii Benedicamus Domino – reprezentujących łącznie sześćdziesiąt pięć melodii – zapisanych w trzydziestu rękopisach z późnego średniowiecza i wczesnej nowożytności w południowej części Europy Środkowej (ok. 1400–1620). Omawia wzorce transmisji, źródła i regionalny obieg repertuaru, wyodrębniając sieć ukształtowaną zarówno w kontekstach monastycznych, jak i pozamonastycznych. Wyniki badań podkreślają dynamiczne współoddziaływanie między szeroko rozpowszechnionymi praktykami liturgicznymi a lokalnymi tradycjami skryptorskimi, rzucając światło na sieci praktyk religijnych, które przekraczały dzisiejsze granice państwowe.