Zapisywanie nazwisk w książkach muzycznych. Studia przypadków z kolekcji Viadriny w Gabinecie Zbiorów Muzycznych Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie - Chemotti, Antonio (Muzyka, 2024)
Gabinet Zbiorów Muzycznych Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie przechowuje zbiór źródeł muzycznych pochodzących z biblioteki Uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą, głównie w postaci druków muzycznych z końca XVI i początku XVII wieku. Niniejszy artykuł przedstawia przegląd i inwentarz tego zbioru. Ponadto zawiera cztery studia przypadków, poświęcone analizie źródeł z inskrypcjami zawierającymi nazwiska osób. Adnotacje te informują o kontekście społecznym funkcjonowania tych źródeł, dostarczając danych zarówno do studiów nad kulturą muzyczną wczesnonowożytnych uniwersytetów w Europie Środkowej, jak również do badań nad inskrypcjami w książkach muzycznych.