Nowo odkryta fotokopia zaginionego rękopisu tabulatury klawiszowej z klasztoru Św. Ducha w Krakowie oraz z kolekcji Aleksandra Polińskiego - Joachimiak, Grzegorz (Muzyka, 2024)
Po fiasku Powstania Warszawskiego (1944) niemieckie oddziały Brandkommando spaliły najcenniejsze zbiory książnic warszawskich. Zniszczeniu uległ również rękopis tabulatury klawiszowej z klasztoru Świętego Ducha w Krakowie (TKD). Dostęp do jego zawartości był obecnie możliwy wyłącznie dzięki mikrofilmowi w Bibliotece Harvarda. W wyniku kwerendy, którą przeprowadziłem w Staatliches Institut für Musikforschung Preußischer Kulturbesitz w Berlinie okazało się, że również w tej instytucji wykonano kopię TKD. Są to fotografie, które w znaczący sposób uzupełniają dotychczasowe informacje o jego zawartości muzycznej i proweniencyjnej, w tym o przynależności do kolekcji Aleksandra Polińskiego.