Renegocjacja granic kultury narodowej. Kompozytorzy polscy na emigracji i historie muzyki narodowej w XX wieku - Cooper Vest, Lisa (Muzyka, 2024)
Niniejsza recenzja publikacji From Poland with Music: 100 Years of Polish Composers Abroad (1918–2018) rozważa ją w kontekście tradycji upowszechniania kultury. Zarówno sam projekt (który ma na celu dotarcie do szerokiej publiczności), jak i opowiadane historie (artyści–emigranci, którzy opuścili Polskę w burzliwym XX w.), pokazują transfer kulturowy ponad granicami. Celem autorek jest ponowne wprowadzenie często pomijanych artystów emigracyjnych do kanonu historii muzyki polskiej. W ten sposób książka przyczynia się do poznania nowego repertuaru i zarazem zachęca do stawiania pogłębionych pytań o przyczyny i skutki mobilności kulturalnej artystów.