Badania Mikołaja Witaszewskiego (1857–1918) nad kulturą muzyczną Jakutów - Kondracka, Karolina (Muzyka, 2020)
Celem artykułu Badania Mikołaja Witaszewskiego nad muzyką Jakutów w XIX wieku jest przedstawienie dorobku naukowego polskiego zesłańca ze szczególnym uwzględnieniem informacji muzycznych. Artykuł składa się z czterech części. Pierwsza, będąca rodzajem wstępu, przedstawia biografię badacza oraz przyczyny, dla których Witaszewski znalazł się na Syberii. W części drugiej omówiono pieśni w relacji zesłańca oraz systematyzację twórczości ustnej. W części trzeciej ukazano szamanizm oraz funkcję muzyki w ceremonii szamańskiej według badań Witaszewskiego, zaś w czwartej – jego obserwacje na temat eposu heroicznego olonho. Artykuł wzbogacają teksty dziewiętnastowiecznych pieśni jakuckich w tłumaczeniu własnym oraz ilustracje bębna szamańskiego.