Polscy muzycy w międzywojennym Paryżu - Kaczmarowski, Łukasz (Muzyka, 2024)
Niniejszy artykuł jest recenzją książki Renaty Suchowiejko Muzyczny Paryż à la polonaise w okresie międzywojennym. Artyści – wydarzenia – konteksty, będącej pierwszym tak obszernym i bogatym w źródła opracowaniem dotyczącym polskich muzyków w Paryżu w l. 1918–39. Badaczka ujmuje zagadnienie z kilku perspektyw: ich działalności artystycznej oraz obecności w paryskim życiu muzycznym, prezentacji wybranych instytucji w których funkcjonowali, a także francuskiej krytyki muzycznej, recenzującej polskich wykonawców oraz twórczość kompozytorską.