O trzech zabytkach muzyczno-liturgicznych z kolekcji Baworowskich raz jeszcze - Chachulska, Irina; Szyller, Sławomir (Muzyka, 2024)
Artykuł przedstawia nowe ustalenia dotyczące trzech zabytków muzyczno-liturgicznych z kolekcji Baworowskich (PL-Wn 12496 IV, PL-Wn 12497 IV, PL-Wn 12498 IV), które zgodnie z dotychczasowymi wynikami badań miały pierwotnie stanowić jedną całość (graduał trzebnicki). Źródłem do dalszych rozpoznań stały się dwa dziewiętnastowieczne katalogi aukcyjne – antykwariatów T.O. Weigla oraz L.F. Maskego anonsujących odpowiednio sprzedaż zbiorów J.W. Oelsnera i J.Th. Mosewiusa – w których zidentyfikowano opisy odnoszące się do tegoż zabytku/zabytków. Ujawnienie wspomnianych katalogów rzuciło światło na kwestię proweniencji, jak i pierwotnego kształtu graduału.