Teksty chorwackich teoretyków muzyki od XVI do XVIII stulecia zachowane w bibliotekach polskich. O migracji idei muzycznych - Tuksar, Stanislav (Muzyka, 2016)
Autor artykułu odnalazł i zidentyfikował w dwudziestu czterech bibliotekach polskich około trzysta prac autorów chorwackich działających od XVI do XVIII wieku. Wśród tych zabytków teksty o muzyce stanowią mniej niż dziesięć procent ‒ dwadzieścia sześć tekstów napisanych przez dwunastu autorów, z których większość została opublikowana na początku wspomnianego okresu. Współcześnie są przeważnie mało znane i nawet nietraktowane jako prace chorwackie, ze względu na włoskie nazwiska teoretyków (np. Patrizi, Micalia czy Baglivi). W artykule wszystkie prace teoretyczno-muzyczne zostały opisane wraz z krótkim omówieniem ich zawartości.