„Kompozytor wykwintnej muzyki kameralnej”. Ku rozwikłaniu zagadki Kwartetu smyczkowego op. 19 Józefa Kofflera - Lindstedt, Iwona (Muzyka, 2025)
Niniejszy artykuł dokumentuje odnalezienie Kwartetu smyczkowego op. 19 Józefa Kofflera w Royal College of Music w Londynie. Studium obejmuje analizę manuskryptu oraz korespondencji, które obrazują zabiegi kompozytora o wykonanie dzieła. Przeprowadzona analiza eksploruje zastosowaną technikę dodekafoniczną oraz związki Kwartetu z powstałą sześć lat później IV Symfonią, uwypuklając wpływy Schönberga. Poczynione ustalenia skłaniają do reinterpretacji znaczenia obu kompozycji w dorobku twórczym Kofflera.