„Mówił po polsku swobodnie, chociaż z błędami”. „Krótka autobiografia” Bolesława Jaworskiego w świetle nieznanych faktów z jego życia - Lech, Jan (Muzyka, 2025)
Artykuł poświęcony jest Krótkiej autobiografii Bolesława Jaworskiego (1877–1942), teoretyka muzyki, kompozytora i pianisty pochodzenia polsko-ukraińskiego, który pozostaje mało znaną postacią w polskiej literaturze muzykologicznej. Omawiany dokument do tej pory nie był przedmiotem pogłębionych badań – dotychczas badacze koncentrowali się głównie na oryginalnej koncepcji Jaworskiego, teorii rytmu ładowego. Celem artykułu jest nakreślenie pełnego kontekstu powstania tego tekstu, omówienie jego treści i znaczące uzupełnienie jej o nieuwzględnione w Krótkiej autobiografii fakty z życia teoretyka.