Nieznane fakty z życia Zofii Lissy i jej najbliższej rodziny - Szalsza, Piotr (Muzyka, 2020)
Autor artykułu, przygotowując się do realizacji filmu pt. Wielkie Galicjanki, poświęconego kobietom urodzonym na przełomie XIX i XX w. w Galicji i mającym związki z Wiedniem, natknął się, w różnych archiwach w Austrii, na Ukrainie i w Polsce, na szereg dokumentów oraz informacji dotyczących życiorysu wybitnej, urodzonej we Lwowie muzykolożki polskiej, Zofii Lissy. Mowa tu o faktach związanych przede wszystkim z okresem jej dzieciństwa oraz młodości. Szereg opisanych w artykule nieznanych wcześniej bądź też niepublikowanych dotąd dokumentów pozwoliło przedstawić nowe bądź skorygować dotychczas funkcjonujące dane na temat Zofii oraz jej najbliższej rodziny – rodziców, siostry, dziadków i krewnych ze strony matki, a także informacji związanych z okresem poprzedzającym jej przyjście na świat. Przede wszystkim wyniki kwerend przeprowadzonych przez autora pozwoliły na podanie, błędnie dotąd podawanej, prawdziwej daty urodzin Zofii Lissy.