„Sonata b-moll” op. 35 Fryderyka Chopina i ukryte w niej treści: dotychczasowe hipotezy i nowe znaki zapytania - Zieziula, Grzegorz (Muzyka, 2025)
Punkt wyjścia rozważań stanowi przegląd wybranej literatury chopinologicznej odnoszącej się do ukrytych treści, które zawiera Sonata b-moll op. 35 F. Chopina. Szczególną wagę przywiązuję do ustaleń J. Kallberga, który zaproponował nowe spojrzenie na cz. III sonaty – Marsz. Próbuję poszerzyć te refleksje, wskazując niedostrzeżone przez wcześniejszych badaczy aluzje muzyczne odnoszące się – z jednej strony – do Hymnu Królestwa Polskiego z 1816 r. ze słowami A. Felińskiego i z muzyką J.N. Kaszewskiego, znanego też jako Pieśń narodowa za pomyślność króla lub Modlitwa, z drugiej zaś – do popularnych w epoce marszów napoleońskich.