Nieznany list Paula Sieferta i jego działalność do 1611 roku - Szelest, Marcin (Muzyka, 2025)
W artykule przedstawiono nieznany dotychczas list Paula Sieferta, napisany w Amsterdamie w grudniu 1608. Na podstawie jego treści oraz pozostałej dokumentacji źródłowej uszczegółowiono kalendarium działalności Sieferta do roku 1611, włącznie z wydarzeniami związanymi z konkursem na stanowisko organisty kościoła Mariackiego w Gdańsku. W zakończeniu postawiono hipotezy dotyczące edukacji kompozytora przed rokiem 1607.