Andrzej Pronaszko, Obrona Lwowa - Szydłowska, Mariola; Chudzikowska, Monika (Pamiętnik Teatralny, 2019)
Ogłaszany w niniejszym zeszycie „Pamiętnika Teatralnego” tekst jest niepublikowaną wcześniej relacją Andrzeja Pronaszki związaną z jego udziałem w walce w obronie Lwowa w 1918 roku. Wspomnienie znajduje się w spisanych przez artystę w latach 50. wspomnieniach, których rękopis przechowywany jest w zbiorach Muzeum Teatralnego w Warszawie. Autor pisze w nich między innymi o tym, jak walczył o Cytadelę i Pocztę Główną, jak przyczynił się do ukrócenia wojskowej libacji w willi na Sykstuskiej oraz jak w uznaniu zasług skierowany został do newralgicznego Sektora Bema z misją zaprowadzenia tam żołnierskiego ładu i dyscypliny. Jak twierdził, objął dowództwo lewego skrzydła i wsławił się atakiem zakończonym zdobyciem ulicy Wolność. Notatki Andrzeja Pronaszki są cennym przyczynkiem do jego biografii oraz uzupełnieniem opracowań historycznych i bogatej literatury pamiętnikarskiej poświęconej Obronie Lwowa, wymagają jednak krytycznej lektury i konfrontacji z innymi źródłami.