Ostatnie przedstawienie „Dziadów” 30 stycznia 1968 - Raszewska, Magdalena (Pamiętnik Teatralny, 2005)
W artykule opisano okoliczności ostatniego przedstawienia Dziadów Kazimierza Dejmka w dniu 30 stycznia 1968, po którym zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami spektakl został zdjęty z afisza. Przedstawienie i demonstracja, do której po nim doszło, obrosły legendą. Autorka zestawia różnego rodzaju relacje, starając się ustalić najbardziej prawdopodobną wersję wydarzeń: liczbę legalnych i nielegalnych widzów, sposoby dostawania się na widownię, reakcje publiczności w trakcie i po przedstawieniu oraz przebieg demonstracji w obronie spektaklu, częściowo manipulowanej przez władze, po której zatrzymano trzydzieści pięć osób. Uzupełnieniem artykułu jest kilka archiwalnych dokumentów dotyczących tych wydarzeń, pochodzących z archiwum Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.