Performing—Feeling, Auto-Transformation, and Expression: Tang Shu-wing and His Theatre Studio in Hong Kong - Tang, Shu-wing; Wiśniewska, Marzenna (Pamiętnik Teatralny, 2023)
Artykuł prezentuje wszechstronną osobowość Tang Shu-winga, uznanego reżysera, aktora oraz pedagoga teatru, i bada jego głębokie związki z polską tradycją teatralną, zwłaszcza z Jerzym Grotowskim. Tekst omawia także szekspirowskie spektakle Tang Shu-winga wystawiane w Warszawie i w Gdańsku. Wprowadzenie Marzenny Wiśniewskiej kontekstualizuje aneks, będący opracowanym zapisem wykładu wygłoszonego przez Tang Shu-winga podczas międzynarodowej konferencji online Contemporary Acting Techniques in Eurasian Theatre, Performance and Audiovisual Art: Intercultural and Intermedia Perspective (2021). Reżyser charakteryzuje w nim główne idee stanowiące podstawę treningu aktorskiego i pracy nad spektaklami w Studiu Teatralnym Tang Shu-winga w Hongkongu. Ważną część prezentacji stanowi charakterystyka filozofii sztuki Tanga Shu-winga, obejmująca cztery etapy rozwoju artysty oraz metodę autorskiego performansu, której fundamentem jest ekspresja przedwerbalna połączona z opartą na cielesności minimalistyczną estetyką.