Teatr i dramat jezuicki w kolegium w Krasnymstawie - Mieszek, Małgorzata (Pamiętnik Teatralny, 2026)
Jezuickie kolegium krasnostawskie nie należało do czołowych placówek edukacyjnych w dawnej Rzeczypospolitej. Działający przy szkole teatr nie był do tej pory przedmiotem zainteresowania badaczy (literaturoznawców czy historyków teatru). Artykuł wypełnia tę lukę i przybliża dzieje sceny krasnostawskiej. Na podstawie dostępnych materiałów źródłowych (głównie niewykorzystanego do tej pory w literaturze przedmiotu kodeksu rękopiśmiennego) omawia tematykę dramatów i autorstwo sztuk, podejmuje zagadnienie okazjonalności występów. Przybliża też wybrane aspekty struktury dramatów (konstrukcja sztuk, bohaterowie). Autorka podejmuje również próbę odtworzenia elementów realizacji scenicznej, których użycie poświadczają materiały źródłowe. Wykorzystuje metody analityczne, semiotyczne i strukturalne.