Machines for Communication New Media and New Theatre in Avant-Garde Conceptions - Stangret, Paweł (Pamiętnik Teatralny, 2026)
Twórczość awangardowa z początku XX wieku zbiegła się chronologicznie z powstającymi wówczas masowymi mediami. Bliskość i pokrewieństwo języków tych dwóch zjawisk jest istotne również dla postrzegania nowoczesnej widowiskowości, co znalazło odzwierciedlenie w koncepcjach teoretycznych nowoczesnego teatru. Awangardziści fascynowali się mediami, bo wytworzyły one nowe sposoby komunikacji. Media zmieniły charakter relacji nadawczo-odbiorczych, głównie w kontekście obecnego w manifestach nowej sztuki (a zwłaszcza teatru) postulatu uczestnictwa zarówno widza, jak i publiczności. Najważniejszym aspektem awangardowej fascynacji mediami jest ich mechaniczny charakter. Awangarda dostrzegła w maszynie jej potencjał performatywny. Artykuł porusza kwestie, które były często opisywane, jednak, wskazując na związek między poezją a manifestami teatralnymi, przedstawia podobieństwo awangardowej koncepcji sztuki do współczesnych mediów.