Zebranie Komisji Programowej Dramatu SPATiF-ZASP (25 II 1968) - Krasiński (oprac.), Edward (Pamiętnik Teatralny, 2005)
Protokół sześciogodzinnego zebrania Komisji Programowej Dramatu Stowarzyszenia Polskich Artystów Teatru i Filmu zwołanego przed Gustawa Holoubka w celu „omówienia sprawy przedstawienia Dziadów w Teatrze Narodowym w Warszawie”, poprzedzony notą informacyjną autora opracowania. Na zebraniu obecni byli także przedstawiciele rządzącej Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej i rządu, którzy podkreślali, że zdjęcie z afisza wybitnego przedstawienia było „obroną aktorów, reżysera i publiczności” przed „awanturami i demonstracjami politycznymi”. Artyści zakaz grania uznali za błędny i szkodliwy społecznie, a także potępili formę zawieszenia przedstawień bez rozmów i dyskusji. Opracowano wspólny – pojednawczy, ale i stanowczy – komunikat z tego zebrania, zawierający m.in. postulaty przywrócenia przedstawienia do repertuaru i podjęcia dialogu władzy z twórcami. Do tej pory znany był tylko końcowy komunikat oraz relacje i notatki niektórych uczestników. Podstawą publikacji jest 79-stronicowy tekst spisany z nagrania magnetofonowego, który nie był autoryzowany przez uczestników ani cenzurowany. Dokument pochodzi z archiwum Stanisława Witolda Balickiego.