Ceci n’est pas un pape: Mimesis and Mediatization in Papal Performances by Jerzy Kalina and Oliver Frlijć - Mrozek, Witold (Pamiętnik Teatralny, 2026)
Artykuł stanowi analizę porównawczą instalacji Zatrute źródło (2020) Jerzego Kaliny i spektaklu Klątwa (2017) Olivera Frljicia, wykorzystujących wizerunek Jana Pawła II. Autor przedstawia strategie użycia medium rzeźby w obu performansach papieskich, zwracając uwagę na zacieranie granic między trybami istnienia rzeźby, ujmowanej jako miedzy innymi: pomnik, figura świętego, przedmiot wykonawczy uczuć religijnych, rekwizyt teatralny, pastisz. Niepewny status rzeźby wytwarzał silne reakcje afektywne, protesty publiczne oraz stał się przyczyną prawnych dyskusji o obrażaniu „uczuć religijnych”.