An Intermedial Cabinet of Obscurities: Media-Archaeological Excavations in Performance - Kłeczek, Jakub (Pamiętnik Teatralny, 2026)
Artykuł wprowadza do bloku tekstów Theatre, Media, and the Archaeology of Spectacle jako „intermedialnego gabinetu osobliwości” i wskazuje, że archeologia mediów, zestawiona z intermedialnymi badaniami performansu, pozwala rewidować historię teatru jako sieć relacyjnych mikrohistorii, a nie jako jedną linię rozwojową. Odwołując się do genealogii toposów kulturowych Erkkiego Huhtamo, wariantologii Siegfrieda Zielinskiego oraz koncepcji Thomasa Elsaessera prób epistemologicznych historii mediów, tekst pokazuje, że czasopismo od dawna było miejscem gestów archeologicznych: studiów nad fajerwerkami, panoramami ruchomymi, teatrami mechanicznymi, teatrami papierowymi, lalkarstwem, a także interpretacji Raszewskiego wczesnych peep-show boxes poprzez lekturę Furttenbacha. Badacz łączy close reading tych interwencji z opisem dyspozytywów percepcji, opartym na tezie Jonathana Crary’ego, że widzenie jest historycznie organizowane przez zmienne układy.