Zmienność upodobań – zmienność perspektywy - Świdziński, Wojciech (Kwartalnik Filmowy, 2023)
Książka Josepha Garncarza Zmienność upodobań. O preferencjach filmowych Europejczyków w latach 1896-1939 (2022) jest próbą rekonstrukcji wyborów, jakich historyczna widownia dokonywała przy kasach kinowych. Dane zgromadzone przez autora wskazują, że wczesne kino miało charakter ponadnarodowy, a widzowie w wielu krajach europejskich wybierali te same filmy. W latach 30. zaś, mimo że na większości rynków ilościowo dominowały produkcje hollywoodzkie, widzowie preferowali filmy z własnego kraju. Podmiotowe ujęcie publiczności i przekonanie o jej wpływie na przemysł filmowy pozwala autorowi spojrzeć na kino przed 1939 r. z nietypowej perspektywy. Testowana przez Garncarza metoda ilościowa ujawnia zarazem szereg ograniczeń, przede wszystkim w związku z niemożliwością zgromadzenia w pełni wiarygodnych danych. Nie zmienia to faktu, że ze względu na metodologiczne ambicje autora i wiele interesujących ustaleń jest to niezwykle ciekawa i ważna pozycja filmoznawcza.