Festiwal Etiuda&Anima, czyli filmowe święto (z doświadczeń własnych autora) - Zmudziński, Bogusław (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Autor tekstu kreśli obraz ewolucji zainicjowanego przez siebie w 1994 r. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Etiuda – alternatywnego festiwalu poświęconego twórczości studentów szkół filmowych i artystycznych. W ciągu minionego ćwierćwiecza festiwal, który powstał jako uzupełnienie Festiwali Filmów Krótkometrażowych w Krakowie, rozwinął się jako impreza promująca nie tylko twórczość studencką, ale od 2005 r. także (pod zmienioną nazwą Etiuda&Anima) animację artystyczną z całego świata i ostatecznie w roku 2017 r. – przez organizację trzeciego, tym razem krajowego konkursu – polską animację artystyczną. Dzieląc się własnymi doświadczeniami, autor formułuje tezę o możliwości wcielenia w życie idei festiwalu jako święta filmowego – autorskiego projektu realizującego swoje zadania przez organizację konkursów filmowych i krzewienie kultury filmowej w ramach bogatego programu imprez towarzyszących.