W mgnieniu migawki. Nowe życie trików Eadwearda Muybridge’a - Gruenpeter, Natalia (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie roli, jaką w wypracowaniu sztuczki z lewitacją odegrała twórczość Eadwearda Muybridge’a, a także szeroko rozumiana fotografia migawkowa, doskonalona w końcu XIX w. między innymi przez braci Lumière. Autorka akcentuje wizualną fascynację spektakularnymi obrazami ciała zawieszonego w powietrzu, która może przybierać rozmaite formy: od efektu zatrzymania ruchu, nasuwającego na myśl także zamrożenie czasu, przez sugestię zawieszenia prawa ciążenia, aż do wizualizacji różnych wymiarów czasowych możliwej dzięki filmowej mobilizacji spojrzenia. Czyniąc punktem wyjścia pokrewieństwo między studiami Muybridge’a a efektem bullet time, autorka przygląda się także związkom między różnymi wariantami sztuczki funkcjonującymi na przełomie XIX i XX w. oraz współcześnie. Popularność tego motywu we współczesnej kulturze audiowizualnej Gruenpeter rozpatruje nie tylko na przykładzie wybranych filmów, ale i w kontekście rekreacyjnego nurtu fotografii oraz sztuki iluzjonistycznej.