Maszyna Chaplina, czyli amerykanizm w sowieckiej Rosji - Strożek, Przemysław (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Recenzja książki Owena Hatherleya The Chaplin Machine. Slapstick, Fordism and the Communist Avant-Garde (2016). Strożek omawia główne idee pracy Hatherleya, który pod postacią terminu „Chaplin (slapstick) Machine (tayloryzm-fordyzm)” analizuje wizje amerykanizmu i amerykańskiego snu w kulturze lewicowych awangard, zwracając tym samym uwagę na znaczenie wyobrażeń Ameryki dla kształtowania nowej proletariackiej kultury w duchu konstruktywizmu. Recenzent pokazuje, w jak konsekwentny sposób brytyjski autor analizuje zależności między dwiema wielkimi triadami: slapstick – tayloryzm-fordyzm – amerykanizm = cyrk – komunizm – konstruktywizm, kreśląc interesujące relacje między tym, co amerykańskie, a tym, co rosyjskie w obszarze nowego myślenia o kulturze lat 20. i 30.