Cenię swoją niezależność. Z Billem Plymptonem rozmawia Bogusław Zmudziński - Zmudziński, Bogusław (Kwartalnik Filmowy, 2016)
Bogusław Zmudziński, założyciel i dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Etiuda&Anima, rozmawia z Billem Plymptonem o byciu twórcą niezależnym w USA, o chęci podbicia rynku animacji dla dorosłych, o amerykańskim podejściu do kwestii rozpowszechniania własnych filmów i o tym, co znaczy być „dorosłym Disneyem”, a jednocześnie „Tarantino animacji”.