„Ktoś tu pana wpuścił. Kto? Dlaczego? To wymaga wyjaśnień”. Zagadka obecności Raymonda Chandlera w świecie literatury i filmu rozwiązana - Żyto, Kamila (Kwartalnik Filmowy, 2015)
Recenzja książki „Świat był przemoczoną pustką”. Czarny kryminał Raymonda Chandlera w literaturze i filmie (2015) pióra Patrycji Włodek – publikacji poświęconej twórczości jednego z najwybitniejszych twórców kryminałów Raymonda Chandlera, a jednocześnie będącej próbą rehabilitacji prozy często pochopnie uważanej za popularną lub wręcz pozbawioną wartości artystycznych. Włodek sprawnie udowadnia, że Marlowe oraz świat, w którym żyje i rozwiązuje tajemnice kolejnych morderstw, to nie tylko fikcja literacka służąca rozrywce, lecz również lustrzane odbicie egzystencjalnych niepokojów, jakie trapiły samego Chandlera, jego epokę, a także kolejne pokolenia. W swej monografii autorka nie tylko barwnie i przekonująco przedstawia sylwetkę samego pisarza (postaci równie niestandardowej, jak wykreowany przez niego detektyw) oraz rzetelnie analizuje jego dorobek literacki, ale także poddaje namysłowi filmowe adaptacje prozy Chandlera. Film noir oraz neo-noir niewątpliwie unieśmiertelniły autora Siostrzyczki, a i on nadał im impet oraz ton.