Wprowadzenie do badań nad dzieciństwem w kulturze Zachodu - Mostowska, Jadwiga (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Artykuł jest próbą zarysowania wybranych problemów i refleksji odnoszących się do kategorii dziecka i dzieciństwa, jak również wskazania kilku zmian, jakie zaszły w postrzeganiu najmłodszych i ich roli w zachodnich społeczeństwach na przestrzeni ostatnich kilku stuleci – zmian, które były kluczowe dla ukształtowania się dzisiejszego sposobu percepcji dzieciństwa. Artykuł jest zatem: po pierwsze, próbą doprecyzowania kategorii dziecka i dzieciństwa odnoszących się do nieco innych sfer pojęciowych; po drugie, wskazania kilku istotnych czynników, które wpływały na zmianę sposobu widzenia roli dziecka oraz rozumienia dzieciństwa w społeczeństwie i kulturze, doprowadzając do wykształcenia się współczesnej wizji dzieciństwa; po trzecie, zarysowania współczesnego wizerunku dziecka i dzieciństwa w oparciu o refleksje pojawiające się na gruncie interdyscyplinarnych badań nad dzieciństwem oraz wskazania na pewne sposoby obecności i rekonstruowania wizerunku dziecka i dzieciństwa w tekstach kultury.