Albert dzieckiem podszyty. O „Czerwonym baloniku” Alberta Lamorisse’a - Hendrykowski, Marek (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Marek Hendrykowski poddaje analizie powszechnie znany fenomen genialnego filmu Czerwony balonik (1956). Celem eseju jest wykazanie zarówno wyjątkowej wartości, jak i wyrafinowanej prostoty oraz subtelności filmu Lamorisse’a, a także wskazanie na szczególny sposób wykorzystania w nim języka filmowego. Hendrykowski szczegółowo analizuje główne elementy i funkcje tego arcydzieła oraz jego łączność z wieloma artystycznymi, społecznymi i kulturowymi kontekstami kina i sztuki lat 50. Autor przygląda się nie tylko literackim i filozoficznym kontekstom Czerwonego balonika, ale także intrygującemu oddziaływaniu tego filmu na twórczość wielu autorów kina światowego (np. Hou Hsiao-Hsien) i polskiego (Polański, Idziak, Łoziński, Maleszka i inni).