Blaski i cienie animacji w Bohemii - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Wydana niedawno płyta DVD Czeski film animowany 1925-1945 (Český animovaný film 1925-1945) zawiera wiele interesujących filmów, które pozwalają zrewidować utarte opinie o początkach animacji w Czechosłowacji. Największymi perłami w tej antologii są dzieła Karela i Ireny Dodalów, Herminy Týrlovej oraz sławnego pioniera animacji lalkowej Węgra György Pála, który uciekając z Berlina po przejęciu władzy w Niemczech przez Hitlera, zatrzymał się w Pradze. Dla polskiego odbiorcy zaskoczeniem są filmy zrealizowane przez najwybitniejszych czeskich animatorów podczas II wojny światowej (wówczas rozpoczynających swoje kariery), które dowodzą, że mimo okupacji produkcja filmowa nad Wełtawą rozwijała się całkiem dobrze.