Kierunek digitalizacja - Gierszewska, Barbara Lena (Kwartalnik Filmowy, 2012)
Autorka recenzuje książkę Literatura i media. Po 1989 roku autorstwa Maryli Hopfinger, wydaną przez Oficynę Naukową (2010). Książka ta stanowi obszerny wykład na temat przemian w modelach komunikacji kulturowej, jakie zaszły w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat, po przełomie 1989 roku. Hopfinger w swojej pracy stara się ułatwić zrozumienie dość nagłego przecież zderzenia świata literatury i mediów z polityką i w ogóle ze zmianami w Polsce, zachowując przy tym dystans zarówno wobec postaw tych, którzy stawiają nowe modele komunikacyjne (audiowizualność, interaktywność, digitalizacja przekazu) nad innymi, jak i tych, którzy wieszczą upadek literatury wobec rozwoju innych mediów.