Powtórzenie. Próba etnografii eksperymentalnej - Ciarka, Ryszard (Kwartalnik Filmowy, 2011)
Autor poszukuje wspólnego mianownika dla filmów Piotra Borowskiego Koniec pieśni (2007) i Jagny Knittel Takich pieśni sobie szukam (2008), które swoją konstrukcją i sposobem narracji odbiegają od klasycznych filmów dokumentalnych i etnograficznych, prezentując skrajnie subiektywistyczny obraz rzeczywistości. Filmy te Ciarka próbuje wpisać w Kierkegaardowski model powtórzenia.