Doświadczyć wnętrza kina. Analiza narracyjna „Inland Empire” Davida Lyncha - Syska, Rafał (Kwartalnik Filmowy, 2010)
We wstępie autor zaznacza, że w recepcji dorobku Davida Lyncha zazwyczaj w pierwszym rzędzie dostrzega się dokonywaną przez niego dekonstrukcję formy filmowej, a zwłaszcza dekompozycję hollywoodzkiej tradycji narracyjnej i gatunkowej. Lynch potrafi też lawirować między postmodernistyczną modalnością a ambicjami twórcy neomodernistycznego, który odchodzi od intertekstualnych kalamburów w stronę doniosłej refleksji na temat śmierci oraz istnienia alternatywnych form bytu. Syska stwierdza, że do analizy filmów Lyncha najbardziej przydatna jest metoda łącząca zdobycze kognitywizmu i dekonstrukcjonizmu. W tym właśnie duchu autor przeprowadza drobiazgową analizę Inland Empire, która prowadzi go do konstatacji, że film ten jest dziełem wybitnym, arcydziełem filmowego autotematyzmu, a sam Lynch – wielkim narratologiem współczesnego kina.