W cieniu Elżbiety. Filmowe wizerunki Marii Stuart - Kazana, Bartosz (Kwartalnik Filmowy, 2010)
Maria Stuart, królowa Szkocji, ścięta w 1587 roku przez Elżbietę I, należy do najbardziej tragicznych postaci w historii Europy. Przez całe życie pozostawała w cieniu angielskiej kuzynki, z którą łączyły ją nie tylko więzy krwi, ale także zawiłe relacje polityczne. Jako prawnuczka Henryka VII była bowiem prawowitą pretendentką do tronu Anglii. W swoim artykule Kazana śledzi zmieniający się na przestrzeni lat sposób przedstawienia szkockiej królowej w kinematografiach różnych krajów, począwszy od jednominutowej inscenizacji ścięcia władczyni (1895), przez zrealizowany w duchu faszystowskiej propagandy film Carla Froelicha (1942), aż po najważniejsze produkcje tego nurtu – Marię, królową Szkotów (1971) Charlesa Jarrotta i dwuczęściowy film BBC Proch, zdrada i spisek (2004) Gillesa MacKinnona. Kazana osadza swoje rozważania zarówno w kontekście historycznym, jak i filmoznawczym. Analizuje również sposób interpretacji roli Marii Stuart przez tak różne aktorki, jak Katherine Hepburn, Vanessa Redgrave czy Clémence Poésy.