Barański – Dwurnik. „Warzywniak, 360°” – zapis socjologiczny - Cembrzyńska, Patrycja (Kwartalnik Filmowy, 2009)
Film animowany Warzywniak, 360o to pełna ironii, momentami gorzka historia życia na blokowisku, w którego centrum znajduje się sklepik wielobranżowy. Wspólne dzieło reżysera Andrzeja Barańskiego i malarza Edwarda Dwurnika powstało na podstawie opowiadania Krzysztofa Jaworskiego, opublikowanego w 2001 roku w "Twórczości". Tytułowy warzywniak jest środkiem świata dla osiedlowego elementu, który ściąga tutaj, by napić się piwa i wypalić papierosa. Warzywniak to mały powód do dumy, który integruje lokalną społeczność. Ścieżki Zegarka, Gebelsa, Wnusia, wagarujących małolat z Zasadniczej Dziewiarskiej, Dziadka Emeryturki krzyżują się właśnie tutaj. Barański i Dwurnik tworzą zapis socjologiczny polskiej rzeczywistości ostatnich dziesięcioleci. Pokazują odpady polityczno-gospodarczej transformacji - tych, przed którymi nie ma żadnej przyszłości: „konsumentów wybrakowanych”.