Filmowe oblicza kontestacji - Przylipiak, Mirosław (Kwartalnik Filmowy, 2009)
Zdaniem recenzenta książka Konrada Klejsy Filmowe oblicza kontestacji to pozycja wybitna, wypełniająca dotkliwą lukę w naszej wiedzy na temat jednego z najważniejszych epizodów w dotychczasowej historii kina. Klejsa przedstawił opis pełny, kompleksowy, spójny metodologicznie, uzupełniając przy tym rozmaite luki faktograficzne. Pokazał, w jaki sposób rewolucja lat sześćdziesiątych odbija się w zrealizowanych w tym czasie filmach fabularnych z pięciu krajów świata zachodniego (USA, Francja, Anglia, Niemcy, Włochy). Przylipiak zwraca uwagę na ogrom i różnorodność materiału, który Klejsa musiał ogarnąć, a na który składają się koncepcje filozoficzne, leżące u podłoża ruchu kontestacji, liczne idee o charakterze politycznym i społecznym, lokalne i uniwersalne uwarunkowania historyczne, decydujące o specyficznym charakterze kontestacji w każdym z omawianych krajów oraz na znakomitą znajomość historii i teorii kina, wielką biegłość w posługiwaniu najbardziej nawet hermetycznymi konceptami z tego zakresu, a także na imponującą filmografię pracy, licząca ponad 420 tytułów.