Cenzor jako współautor filmu - Mazur, Mariusz (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Mazur recenzuje książkę Anny Misiak pt. Kinematograf kontrolowany. Cenzura filmowa w kraju socjalistycznym i demokratycznym (PRL i USA). Analiza socjologiczna. Mimo że praca Misiak analizuje dwa odmienne ustroje i dotyczy dwóch różnych rodzajów ograniczeń, innych rozmiarów i form represji, a także odmiennego natężenia działań cenzorskich i różnych źródeł tego typu aktywności, skala podobieństw zaskakuje. Misiak analizuje zjawisko cenzury zarówno w kontekście filmoznawczym, jak i socjologicznym.