Dekada strachu - Helman, Alicja (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Rewolucja Kulturalna (1966-1976) – jedna z największych tragedii, jakiej doświadczył naród chiński - przyniosła dotkliwe straty i nieodwracalne zmiany zarówno w sferze politycznej, jak i społecznej, kulturalnej czy moralnej. Spustoszyła wielowiekowe dziedzictwo materialnej i duchowej kultury Chin. Alicja Helman przedstawia echa tego okresu w filmach najważniejszych twórców V generacji: Chena Kaige (Żegnaj, moja konkubino, 1993), Tiana Zhuanghuanga (Niebieski latawiec, 1993) i Zhanga Yimou (Aby żyć, 1994). Analizując wybrane sceny, autorka zwraca uwagę, że filmy te nie opowiadają w bezpośredni sposób o wydarzeniach Rewolucji Kulturalnej. Poruszanie tego tematu było oczywiście źle postrzegane przez chińską władzę. Dlatego też Rewolucja Kulturalna stanowi jedynie tło dla losów bohaterów. Według Helman siła tych filmów wynika z licznych aluzji werbalnych, umiejętnie skonstruowanych podtekstów oraz posłużenia się siatką ikon i znaczeń, które są czytelne także dla odbiorców spoza kręgu kultury chińskiej, nieznających historii tego narodu.