Pozorny świat, prawdziwe problemy. Dyskretny urok patologii w filmach Claude’a Chabrola - Preizner, Joanna (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Claude Chabrol już od ponad 50 lat powraca w swojej twórczości do środowiska, w którym wyrósł – zamożnej burżuazji i tradycyjnego mieszczaństwa. Portretuje je z niezwykłą znajomością jego obyczajów i panujących w nim relacji, jednak trudno szukać w tych portretach sentymentu czy nostalgii. Omówione w artykule filmy (Niewierna żona /1968/, Łanie /1968/, Niech bestia zdycha /1969/, Zerwanie /1970/, Dekada strachu /1971/) bezlitośnie pokazują wszystkie patologie pokazywanej sfery, jego hipokryzję i hołdowanie specyficznemu systemowi wartości.