Kłamać naprawdę - Maciejewski, Łukasz (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Kino prawdziwej fikcji i filmy potencjalne jest zapisem rozmów prowadzonych przez profesora filmoznawstwa, Kennetha Kaletę z Halem Hartleyem – jednym z najoryginalniejszych autorów amerykańskiego kina niezależnego. Zbudowana z wywiadów książka konfrontuje tropy interpretacyjne Kalety z autorskimi komentarzami reżysera. Krytyka interesują kolejne etapy powstawania filmów Hartleya. Pyta o tło, kulisy, styl pracy, wreszcie o wpływy każdego z tytułów. Maciejewski zwraca uwagę na konsekwentną stylizację gatunkową w twórczości Hartleya, używaną głównie po to, żeby następnie ją odrzucać, zniekształcać lub lekceważyć. W ten sposób w filmach Hala Hartleya kryminał staje się moralitetem, a ponury film obyczajowy - ironiczną komedią. W ten sposób rodzi się tytułowe „kino prawdziwej fikcji”, powstają „filmy potencjalne”.