Bolesław Matuszewski wraca do Francji. Reedycja tekstów sprzed stulecia - Czeczot-Gawrak, Zbigniew (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Tekst jest swoistym podsumowaniem dorobku pisarskiego Bolesława Matuszewskiego, przygotowanym na okoliczność opublikowania w ubiegłym roku w Paryżu zbioru zatytułowanego Boleslas Matuszewski. Écrits cinématographiques. Wydanie to jest reedycją dwóch traktatów opublikowanych przez Matuszewskiego w Paryżu w 1898 roku. Czeczot-Gawrak omawia zawartość tej publikacji, a jednocześnie dokonuje ewaluacji dorobku Matuszewskiego, przypominając o jego wkładzie w historię myśli filmowej.