Filmowcy, księża, zakonnice i sekretarze - Szczepański, Tadeusz (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Szczepański recenzuje książkę Krzysztofa Kornackiego Kino polskie wobec katolicyzmu (1945-1970), w której autor umiejętnie konstruuje historyczną, wielopłaszczyznową panoramę złożonych relacji między Kościołem katolickim a komunistyczną władzą, dla której kinematografia była jednym z podstawowych narzędzi ideologicznej i światopoglądowej indoktrynacji. Z kart książki wyłania się fascynujący obraz zakulisowej gry politycznej wielu partnerów, w której brały udział różne grona decyzyjne, reżyserzy, współpracujący z kinem pisarze, intelektualiści (lewicowi i katoliccy), przedstawiciele hierarchii kościelnej, wreszcie krytyka filmowa. Analizując poszczególne filmy i sceny, Kornacki unika jednostronności, traktując temat z imponującym obiektywizmem.