Kino transkulturowe (cz. 2) - MacDougall, David (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Druga część tekstu będącego tłumaczeniem ostatniego rozdziału książki Davida MacDougalla Transcultural Cinema, zapewne jednego z najciekawszych twórców filmów etnograficznych, piszącego jednocześnie krytyczne teksty antropologiczne. MacDougall jest silnym orędownikiem autonomii wypowiedzi filmowej (wizualnej) wobec „antropologii pisanej”. Niniejszy tekst jest próbą detalicznej analizy wagi wizualności dla antropologii, a także „pożytków”, jakie może ona czerpać z wizualności. Jest też szczegółową analizą różnicy między pisanymi a obrazowymi środkami przekazu. Tekst jest tłumaczeniem rozdziału z książki Davida MacDougalla Transcultural Cinema, Princeton University Press, Princeton 1998. © 1998 by Princeton University Press. Ze względu na ograniczenia praw autorskich artykuł jest dostępny tylko w wydaniu papierowym.