Maria, mit i „Inny”: obraz, kult i tabu - Coates, Paul (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Coates analizuje Metropolis, film Fritza Langa i Thei von Harbou, w kontekście antysemickich nastrojów, które miały wpływ na zbiorową świadomość Niemiec przed II wojną światową. Punktem wyjścia dla autora są pojęcia Innego, wroga, kozła ofiarnego i ofiary zastępczej sformułowane przez René Girarda. Kluczową postacią jest Maria w swoim podwójnym wcieleniu, świętym i prawdziwym, potwornym i fałszywym. Antysemityzm w Metropolis jest ukryty i zakodowany. Coates zdaje sobie sprawę, że taka interpretacja wiąże się z ryzykiem nadinterpretacji, ale Metropolis to film szczególny, poddany modyfikacjom i ponownemu montażowi. Autor udowadnia, że zmiany montażowe nie były neutralne ideologicznie i doskonale korespondowały z podsycanymi przez nazistów obawami przed żydowskim zagrożeniem. Tekst jest tłumaczeniem fragmentu książki Paula Coatesa Cinema, Religion and the Romantic Legacy, Ashgate Publishing, Aldershot 2003. © 2003 by Ashgate Publishing.